Nieuws

VCBA: ‘Rijonderwijs plannen van minister en Alexander Pechtold komen nooit door de Tweede en Eerste Kamer. Het is louter onzin!’

Rijonderwijs, ingewikkelde en dure opleiding (ook voor rij-instructeurs) en een koppeling van de branche met een (Big Brother) CBR ict-platform dat gaat bijhouden of je leerlingen en rijscholen wel alle leerdoelen hebt behaald. ‘Geloof er maar niets van dat die plannen het halen’ zegt de voorzitter van de Vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs (VCBA).

‘De benodigde wetswijzigingen zijn volgens ons kansloos in het nieuwe politieke klimaat. ‘Laat de overheid eerst maar eens onafhankelijk onderzoek verrichten naar de rol van het CBR in de huidige chaos. En dit keer niet door het onderzoeksbureau dat leeft van opdrachten van het CBR en waar bijna iedere topambtenaar voorheen carrière heeft gemaakt. Wij hebben dat onderzoek, met beperkte middelen, al gedaan en zijn al in gesprek met politieke partijen. Zodra er een nieuw kabinet is, ontstaat er hopelijk ook voor het CBR een nieuwe waarheid.’

Dat de plannen er nog even voor de ‘wisseling van de wacht’ worden openbaar gemaakt door Mark Harbers verbaasd Consumentenbelang niet. Al maanden antwoorden topambtenaren niet op aanwijzingen dat het een puinhoop is bij het CBR. Wij doen al bijna twee jaar onderzoek en hebben aangetoond dat het CBR slagingspercentage misleidend is. Zo zijn er tal van andere zaken waardoor de wachttijden structureel te hoog zijn. Het ministerie reageerde niet eens op onze brandbrief vorig jaar.

Plannen voor een nieuw zelfstandig bestuursorgaan, CCA, zoals voorgesteld in het onderzoek dat voormalig SP-leider Emile Roemer heeft gepresenteerd in 2021 zijn door het ministerie ‘afgeschoten’. ‘Dat kan het CBR er wel even bij doen’ denken ze in Den Haag bij het Directoraat Generaal Mobiliteit. ‘Waarom juist dat belangrijke element uit het onderzoekers van Roemer negeren? Omdat Pechtold graag alle macht wil bij zijn CBR dat al vele jaren ondermaats presteert? Wat een onzin’.

‘Al in 2019 maakte ZEMBLA een ontluisterende reportage ‘Chaos bij het CBR’ en werd het CBR onder curatele gesteld. Het CBR is een ‘recidivist’ en de komst van de daarvoor al uit de politiek gestapte Alexander Pechtold heeft de situatie alleen maar verslechterd. Het wordt eens tijd dat de Tweede Kamer deze ‘CBR gekte’ een halt toeroept. Laat Nederland gewoon in de pas lopen met de Europese richtlijnen en wetgeving’