ConsumentVCBA

‘Pas op met Dation en PlanGO app!’

Wanneer jij in de toekomst rijles krijgt van een rijschool die werkt met een Dation of PlanGo app is het raadzaam om vooraf te controleren of je gegevens gedeeld worden met het CBR. Daar heb je op basis van de AVG {Algemene verordening gegevensbescherming) , recht op. De kans bestaat dat Dation en PlanGO je rijles gegevens, resultaten en andere informatie straks delen met de overheid. Een beetje naar Chinees model. Nu al zijn er signalen dat het CBR straks als een ‘Big Brother’ meekijkt in de leerlingvolgsystemen van de twee grootste leveranciers van dit soort software.

Vraag je rijopleider of de lesinformatie via Dation of PlanGO wordt gedeeld met het CBR en als dat zo is, overweeg dan om naar een onafhankelijke rijschool te gaan of te verhuizen. Een rijschool die onafhankelijke software gebruikt, zonder koppeling met het CBR. Het gevaar bestaat namelijk dat je onnodig veel (extra) rijlessen moet kopen, omdat het CBR ‘meekijkt’ of erger ‘meebeslist’

‘Pas op met Dation en PlanGO!’ is een toekomstige publieksactie van Consumentenbelang. De vereniging die opkomt voor het belang van leerlingen, vermoedt dat het CBR en de software ontwikkelaars nu al bezig zijn met een vergaande koppeling tussen de ict-systemen. ‘Die vermoedens zijn er al een tijdje. Wij sluiten niet uit dat straks zelfs de theoriestudie via Dation en PlanGO zal worden aangeboden. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling en mogelijk in strijd met de privacywetgeving’ aldus een woordvoerder van VCBA.