ConsumentOnderzoek

Gaat CBR ‘meekijken’ via Dation of PlanGO?

De kans bestaat dat Dation en PlanGO rijles gegevens, resultaten en andere informatie straks delen met het CBR. Een beetje naar Chinees model. Nu al zijn er signalen dat het CBR als een ‘Big Brother’ meekijkt in de leerlingvolgsystemen van de twee grootste leveranciers van dit soort software.

Controleer als opleider of de lesinformatie via Dation of PlanGO wordt gedeeld met het CBR en als dat zo is, overweeg dan om naar een onafhankelijke softwareleverancier te gaan of te verhuizen of gebruik net als vroeger een gewone agenda. Een rijschool die onafhankelijke software gebruikt, zonder koppeling met het CBR, kan niet door het CBR ‘in de gaten’ worden gehouden. Het gevaar bestaat namelijk dat het CBR ‘meekijkt’ of erger ‘meebeslist’

‘Pas op met Dation en PlanGO!’ is een toekomstige publieksactie van Consumentenbelang. De vereniging die opkomt voor het belang van leerlingen, vermoedt dat het CBR en de software ontwikkelaars nu al bezig zijn met een vergaande koppeling tussen de ict-systemen. ‘Die vermoedens zijn er al een tijdje. Wij sluiten niet uit dat straks zelfs de theoriestudie via Dation en PlanGO zal worden aangeboden. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling en mogelijk in strijd met de privacywetgeving’ aldus een woordvoerder van VCBA.

https://rijvisie.nl/blog/2024/05/28/pas-op-met-dation-en-plango