2e gaspedaalCityLineVCBAVerkeersveiligheid

Consumentenbelang: ‘Verplicht rijscholen wettelijk om gaspedaal op dubbele bediening te koppelen’

De Vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs (VCBA) dringt er bij overheidsinstanties op aan dat het tweede gaspedaal, het gaspedaal op de dubbele bediening, vanaf 2026 verplicht wordt gesteld bij rijlessen én examens. Dat staat in een persbericht van de VCBA. Volgens consumentenbelang dragen rijscholen een grote verantwoordelijkheid bij de veiligheid van de veelal jonge leerlingen.

‘Binnen de branche heeft iedereen zo zijn of haar eigen opvattingen. Er zijn veel, oudere, instructeurs die er trots op zijn dat ze geen gaspedaal op de dubbele bediening hebben omdat dit niet hoort. Wat een flauwekul. Alleen al het onderzoeksrapport naar het fatale ongeluk met de Henk Reinink, hij kwam om het leven bij een treinongeluk bij Bussum, zou voldoende reden moeten zijn op het 2e gaspedaal verplicht te stellen.’ aldus de voorzitter van VCBA.

De vereniging gaat de politiek en instanties verzoeken om in te grijpen. Niet alleen bij rijscholen, maar om te beginnen bij het CBR. Het CBR geeft examinatoren opdracht, zo blijkt uit onderzoek bij eerdere incidenten, om het gaspedaal op de dubbele bediening te ontkoppelen voorafgaand aan ieder praktijkexamen. Waarom het CBR dat doet wil men, desgevraagd in een brief, niet beantwoorden.

klik op afbeelding om artikel te lezen op RijschoolPro