Nieuws

CBR heeft geen enkele wettelijke taak bij de rijopleiding!

Het is belangrijk om als rijschoolhouder of instructeur te beseffen dat het CBR officieel geen enkele wettelijke taak heeft wanneer het om de rijopleiding gaat. Alles zeggenschap, sommigen noemen het een angstcultuur, is simpelweg gebaseerd op de machtigingen van leerlingen. Het CBR heeft zichzelf in de voorbij vijfentwintig jaar daar een rol toebedeeld waardoor de maatschappij, zelfs politici, denken dat het CBR zeggenschap heeft in de rijschoolwereld. Maar dat is niet het geval.

Toch wekt het CBR voortdurend de indruk dat het zelfstandig bestuursorgaan zeggenschap heeft in de rijschoolwereld. Ten tijde van de Corona en vooral daarna was het de huidig directeur die met enige regelmaat de rijschoolwereld verweet dat er ‘cowboys’ waren. Rijscholen die volgens het CBR ondermaats presteerden. Dat is echt niet iets wat het CBR kan weten, want uit onderzoek is gebleken dat het CBR slagingspercentage in veel gevallen niet deugt. Het is misleid de consument, maar ook de politiek én rijschoolwereld

Vorige week kondigde het CBR een aanpassing aan van de reserveringsregels; wie geen theoriecertificaat heeft kan geen plek bezet houden voor een tussentijdse toets of praktijkexamen. En opnieuw doet het CBR alsof zij moet ingrijpen, omdat rijscholen misbruik maken.

Feit is dat het CBR, al dan niet bewust, jarenlang heeft meegewerkt aan misbruik van examencapaciteit. Op ons komt het over als een supermarkt die ’s nachts de deuren open laat en daarna prijsverhogingen aankondigt, omdat de consument ’s nacht nogal steelt….

Dat is geen beleid…. dat noemen wij wanbeleid. En u en veel van de jongeren in uw lesauto hebben er jarenlang extra kosten door moeten maken, terwijl anderen financieel zijn bevoordeeld. En dat met de wetenschap van het ministerie….