ConsumentVCBAVeel gelezen

VCBA: 42% van jongeren zegt rijopleiding niet (meer) te kunnen betalen!

Uit een onderzoek van de Vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs (VCBA) onder 1200 respondenten tussen de 17 en 21 blijkt dat 42% van de jongeren in die leeftijdscategorie aangeeft dat ze geen bedrag van meer dan €3000 kunnen betalen voor een rijopleiding. Als schuldige voor de prijsopdrijving wijzen de jongeren voor 86% het CBR aan!

‘Een vriendin van mij vertelde daarnet dat de kosten voor een theorie-examen gestegen zijn naar meer dan 50 euro en dat de meesten vier of vijf pogingen moeten doen. Ik ben nu al vier keer gezakt voor de theorie. Ik ga echt geen 3000 euro meer betalen!’ zegt Delano uit Deventer als hij de enquête heeft ingevuld. ‘Dan los ik het wel op een andere manier op. Laatst hoorde ik dat de pakkans voor illegaal rijden 1 x in de 8 jaar is en de boete is niet zo hoog !’ zegt hij, terwijl hij zijn middelvinger opsteekt.

‘Volgens de rijschool die mijn pa heeft gebeld moet ik rekenen op 40 tot 50 lessen van 60 euro en al snel meer dan 1000 euri voor de kosten van het CBR. Ik werk in een magazijn van een webshop. Ik ga geen rijles nemen als ik daardoor een jaar lang niet meer met mijn vrienden naar de keet kan’ zegt Willem uit Zelhem als hij teleurgesteld uit het examencentrum in Arnhem komt. Hij is zojuist voor de vierde keer gezakt voor de theorie. En zou bij de CBR tarieven voor volgend jaar nu al ruim €200 armer zijn….

‘Wij rijden nu al heel veel rond in de BMW van Tariq onze bro. Straks nemen we 10 uurtjes les via Top-Drive en gaan we gewoon ons rijbewijs halen. Als we zouden doen wat die CBR roept dan worden we focking arm’ zeggen twee vrienden als we ze spreken in de buurt van het examencentrum in Amsterdam. ‘Hey man.. die gasten van het Centrale Bureau zijn focking gek!’ roepen beiden. Terwijl ze wegcrossen op een deelscooter.

‘Wij merken dat de vraag naar rijopleidingen snel afneemt’, zegt een franchiser van de ANWB Rijopleiding. ‘Er is geen wachtlijst meer op dit moment. Gekker nog, we moeten flink adverteren. Het is voor veel jongeren en hun ouders gewoon niet meer te betalen door de prijsstijgingen bij het CBR en de veel te hoge wachttijden bij het CBR’

Volgens voorzitter Pascal Hansen van consumentenbelang VCBA stijgt het aantal jongeren dat de rijopleiding niet meer kan betalen schrikbarend snel. Dit voorjaar hebben we een onderzoek gedaan en toen was het percentage net iets meer dan 25%. Nu al 42%!

http://www.exabizz.nl/consument/kwart-van-jongeren-tot-19-jaar-kunnen-rijbewijs-niet-meer-betalen/