ConsumentPraktijkVCBAVeel gelezenVerkeersveiligheid

Tweede Kamer geïnteresseerd in ‘examinator achterin’

Het voorstel van de Vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs (VCBA) om de CBR-examinator naar de achterbank te verplaatsen, lijkt op brede steun te kunnen rekenen van nieuwe leden van de Tweede Kamer. In reactie op het voorstel tonen zij grote interesse. VCBA wijst op het feit dat landen zoals Duitsland en België al een vergelijkbare praktijk toepassen, waarbij de examinator zich op de achterbank bevindt.

[dit artikel is eerder gepubliceerd op 13 december 2023]

“In onze eerste gesprekken met de nieuwe leden van de Tweede Kamer is gebleken dat zij niet op de hoogte zijn van het feit dat in Duitsland en België de examinator zich achterin het examenvoertuig bevindt. Deze aanpassing zou enkele belangrijke bezwaren van onze vereniging wegnemen en tegelijkertijd leiden tot een verhoging van de capaciteit van de examens,” aldus VCBA-voorzitter Pascal Hansen.

Hansen benadrukt de voordelen van deze aanpassing, waaronder het automatisch toewijzen van de rol van juridisch bestuurder aan de eigen instructeur en de mogelijkheid om het tweede gaspedaal verplicht te stellen. Hij wijst erop dat de leerling het praktijkexamen zou afleggen met de vertrouwde instructeur naast zich, wat gunstig is voor de evaluatie van het resultaat en het behandelen van klachten. Bovendien voorspelt hij een aanzienlijke afname van de behoefte aan de Tussentijdse Toets.

Volgens Hansen hoeft er geen wetgeving te worden aangepast, omdat dit een interne regel is van het CBR. De Tweede Kamerleden die met VCBA hebben gesproken, lijken het erover eens te zijn dat deze aanpassing relatief snel kan worden doorgevoerd. Ze zijn optimistisch over de positieve impact van deze verandering op de kandidaten en examencapaciteit.